Det er med skrekk og gru jeg ser tilbake på mange av mine gamle bloggposter på tidligere blogger … hvordan klarte folk i det hele tatt å lese dem?

Hvordan teksten fremstår ved første øyekast har alt å si. Er den tett, uten avsnitt, overskrifter, bilder og mellomrom, vil leseren din mest sannsynlig forsvinne fra bloggen din like fort som hun kom.

Godt innhold alene er ikke nok

Når du skal skrive bloggposten din er nemlig ikke godt innhold alene nok.
Hvordan bloggposten er lagt opp er vel så viktig.

En lite leservennlig bloggpost kan fort gi leseren din hodepine før sluttpoenget, og da hjelper det ikke at teksten egentlig er aldri så fengende.

Her gir vi deg tips til hvordan du lager en leservennlig tekst som leserne dine vil elske ved første øyekast.

Skap en overskrift som fenger

Overskrifen har mye å si. Du skal med få ord fortelle leseren hva hun kan forvente. Lov gjerne noe stort så lenge du kan holde det du lover.

I tillegg er det en fordel om tittelen ikke er på mer enn 68 tegn. Dette liker nemlig Google, og Google er like viktig å tilfredsstille som leseren din. Dette fordi det er via Google leseren ofte finner deg.

Overskriften i denne artikkelen er eksempelvis på 68 tegn. Om du lurer på hvor mange tegn din overskrift har, men ikke gidder å telle selv, så kan du benytte en automatisk teller. Alt som kan spare oss for verdifull tid er jo et pluss, ikke sant?

Gå hit, lim inn overskriften din, og få svaret

Bruk mellomtitler

Å benytte mellomtitler er viktig. Det gir leseren din et ryddig overblikk og hun kan fort avgjøre om dette er en bloggpost hun vil bruke tid på.

En bloggpost bør innholde flere mellomtitler. Antall mellomtitler avhenger av lengden på blogginnlegget ditt. Blogginnlegget ditt bør være på minimum 300 ord for å fanges opp av Google, men benytt gjerne 500 som en god standard.

Benytter du SEO-verktøyet Yoast, så vil denne fortelle deg hvor mange or du du har. Om du ikke benytter Yoast (som vi anbefaler på det varmeste) så kan du lime teksten din inn i en online teller som for eksempel denne for å sjekke.

Del opp avsnittene i paragrafer

En artikkel består av overskrift, brødtekst, mellomtitler, avsnitt i tillegg til bilder og lister (enten bestående av punkter eller nummere).

Et avsnitt består av 3 – 5 paragrafer med 2 – 3 setninger i hver paragraf. I tillegg består den av en mellomtittel.

Hvis du ser på det avsnittet du leser akkurat her og nå, så består den av 4 paragrafer med 2 – 4 setninger i hver paragraf. dette gir en god leseropplevelse.

Du behøver ikke følge dette oppsettet helt slavisk, men det er en god krykke i startfasen. Etterhvert går det på autopilot, og du kan så avgjort velge både kortere og lengre paragrafer og avsnitt. Vi anbefaler likevel at du holder deg ganske tett til malen.

Bruk bilder

Mennesker prosesserer bilder 600,000 raskere enn tekst! Ja, 600,000 ganger raskere! Har du en lang tekst så kan det å dele opp teksten med bilder gjøre den lettere fordøyelig.

Ikke minst gir det leseren lyst til å lese teksten, til tross for at den er lang.

Og du behøver slettes ikke være en proff fotograf eller i det hele tatt bruke tid på å ta bilder (med mindre det er noe du vil prioritere da selvsagt).

Vi bruker bilder fra pexels.com og pixabay.com. Dette er bilder under såkalt Creative Commons Zero (CC0) og bildene er derfor gratis. Du behøver heller ikke kreditere kilde (nettsted og/eller fotograf), selv om det er god etikette å gjøre det.

Bruk fet skrift på viktige ord

Å benytte fet skrift for å fremheve enkelte ord kan også gjøre teksten lettere fordøyelig. Dette er også med på å gi leseren et bedre overblikk slik at hun igjen kan vurdere om innlegget er verdt tiden hennes.

Lag lister

Folk elsker lister! Du kan bruke lister til det meste, og det er den skriftformen som er lettest fordøyelig. Bruk masse lister i bloggpostene dine når det er mulig.

 • Lister er gøy
 • Lister er lett å lese
 • Lister er lette å lage
 • Lister gjør livet bedre
 • Hvem elsker vel ikke å lage lister på post-it lapper?
 • Svar: alle gjør det!

Du kan også lage nummerte lister, alt etter hva som passer innholdet i bloggposten din best:

 1. Stå opp
 2. Lage to-do liste
 3. Drikke kaffe
 4. Klappe katten
 5. Get to work!
Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like