Vi har tidligere anbefalt boken 100 dollar startup, men det finnes også mange andre utrolig gode og inspirerende bøker på markedet. Bøker beregnet på de av oss som skal starte bedrift eller prosjekt. En av disse bøkene er Steal like an Artist av Austin Kleon. Eller stjel som en kunstner, direkte oversatt.

Denne boken ble til etter at han hadde holdt et foredrag for noen studenter i New York i 2011. Eventyret startet ved at han laget en liste til studentene over ting han selv kunne øsnke han visste da han startet opp. Listen gikk viralt og ble en megahit på nett – som resulterte i at Chris utvidet den til en bok.

Dette er listen som startet eventyret:

  1. Steal like an artist.
  2. Don’t wait until you know who you are to get started.
  3. Write the book you want to read.
  4. Use your hands.
  5. Side projects and hobbies are important.
  6. The secret: do good work and share it with people.
  7. Geography is no longer our master.
  8. Be nice. (The world is a small town.)
  9. Be boring. (It’s the only way to get work done.)
  10. Creativity is subtraction.

Hvert av punktene på listen er egne kapitler i den lille kreative boken, som er spekket med herlige illustrasjoner. Den er en fryd både for øyet og hjernen, og booster inspirasjonen max!

Stjel som en kunstner

Stjel som en kunstner

Stjel som en kunstner

www.austinkleon.com

Men hva menes egentlig med begrepet Stjel som en kunstner?

Alt vi kjenner til har på et eller annet tidspunkt blitt funnet opp av noen andre. Selv historiens største kunstnere “stjal” fra andre. Når Chris derfor snakker om stjeling i boken sin, så mener han ikke stjeling som i tyveri. Det er langt mer sofistikert enn som så.

Good artists copy, great artists steal.
– Pablo Picasso

For å ta et eksempel: hvis du får i oppgave å skrive en artikkel om et bestemt tema, så dukker ikke bare informasjonen umiddelbart opp i hodet ditt. Du må gjøre research. En god researcher henter informasjon fra mange kilder, og klipper og limer og bearbeider til det blir hans eget verk. Det er det som menes med å stjele som en kunstner. I motsatt ende av skalaen har du de som for eksempel stjeler én bestemt artikkel fra en annen forfatter og bearbeider eller oversetter den. Listen ovenfor til venstre beskriver elegant hva som menes med “bra tyveri” og “dårlig tyveri”.

I det store og hele handler boken om hvordan du kombinerer lidenskap med sunn fornuft og handling, slik at drømmene dine faktisk vil gå i oppfyllelse. Kunstnere prokrastinerer støtt og stadig, et tema vi har skrevet om tidligere, og som også dukker opp i denne boken.

Planlegging er nøkkelen til å lykkes, men planen må være realistisk og gjennomførbar.

Kreativitet kan skape kreativ blokkering

Å være svært kreativ kan være både en forbannelse og en velsignelse. Samtidig så er det ingenting som dreper kreativiteten raskere enn å vite at du har alle muligheter, farger, redskaper osv. i hele verden tilgjengelig. Du kan skape praktisk talt hva du vil. Disse mulighetene kan bli overveldende. Tenk deg at du får fulllstendig frie tøyler av en forlegger i forhold til en ny bok du skal skrive. Du får ingen føringer, verken når det gjelder tema, sjanger, lengde … ingenting! Hvor starter du?

Kill your Darlings

Det er helt klart en enklere å få i oppgave å skrive en bok på oppdrag med et helt bestemt tema. Løsningen er med andre ord å gjøre det lett for seg selv ved å gjøre det vanskelig  – nemlig ved å legge begrensinger for seg selv. Chris tar opp dette i bokens siste kapittel, og er i prinsippet en variant av det kjente uttrykket Kill your darlings, som blir brukt mye innen både forfatter- og kunstmiljøet. Her har han stjålet som en kunstner, men bearbeidet det til sitt eget uttrykk.

Kill your darlings betyr enkelt og greit at du må drepe mange av ideene dine om du skal få gjort noe. Å ha tusen prosjekter på gang kan kanskje høres gøy ut, men i realiteten betyr det bare kaos og ineffektivitet. Om du (som meg og mange andre) har problemer med å drepe ideene dine, så kan du skrive dem ned på lapper og putte dem i en boks for senere bruk. Denne boksen kan på kort tid bli ganske full, så er du advart. Men det er en måte å skape fokus på. Du kan putte ideene i boksen og få de ute av syne. Det er viktig å fokusere på bare noen få prosjekter av gangen. Om du er forfatter, så har du sikkert 10 bokideer på gang til enhver tid. Men å skrive alle 10 samtidig lar seg ikke gjennomføre.

Stjel som en kunstner

Vær ydmyk og takknemlig

Vi lærer av andre, og andre lærer av oss. Vi blir inspirert av andre, og andre blir inspirert av oss. Det er en vinn-vinn situasjon. Problemet oppstår når noen kopierer fremfor å la seg inspirere. Om du velger å låne i overkant mye fra en annen kunstner, ha anstendighet nok til å gi vedkommende kunstner credit. Da utviser du respekt, og det kan du utelukkende vinne på.

Med andre ord: Stjel som en kunstner – ikke kopier! 😉

Foto: Anniken Valstad

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like