Proffe bilder med iPhone. Smart-telefonene har i stor grad tatt over for de profesjonelle speilreflekskameraene – i hvertfall når det kommer til blogging. Kvalitetsmessig kan fortsatt ikke telefonene måle seg med et profesjonelt speilreflekskamera, men kameraene på telefonene blir bedre og bedre for hvert år.

I dag finnes det mange som spesialiserer seg på fotografering med iPhone. Det blir til og med utgitt bøker utelukkende med smartphone-bilder (Kim Kardashians “Selfish” troner som banebrytende i så måte, uavhengig av hva man måtte mene om bokas konsept).

Det sies at det beste kameraet er det du har med deg. Og i dag har “alle” en smarttelefon. Men utnytter du dette kameraets funksjoner optimalt?

Proffe bilder med iPhone
Foto: Pixabay.com

Motiv, utsnitt og komposisjon

Det kan være fristende å starte med apper og utstyr, men som med alt annet så gjelder også her regelen om at ingenting er bedre enn det dårligste leddet. I dette tilfellet gjelder dette først og fremst valg av motiv og hvordan du komponerer og velger utsnitt.

Hva slags motiv du velger avhenger naturlig nok av hva du planlegger å bruke bildet ditt til. I dette tilfellet antar vi du skal bruke det i forbindelse med blogging, og motivet vil etter all sannsynlighet være gitt. Det være seg mat, produktbilder, landskap eller selfies.

Proffe bilder med iPhone – Det gylne snitt

Benytt deg av det gylne snitt, eller forsøk noe i nærheten av det. Med unntak av matfoto (som har sine egne regler) så kan regelen om det gylne snitt gi deg mye gratis når det kommer til komposisjon.

Les gjerne denne svært lærerike artikkelen om det gylne snitt, tredelingsregelen og Fibonaccispiralen. Lærer du deg litt grunnleggende komposisjonsregler er det ingen sak å ta proffe bilder med iPhone.

Hold motivet enkelt (men ingen regel uten unntak)

Mange nybegynnere gjør også den feilen å overkomplisere motivet. Med unntak av visse trender eksempelvis innen matfoto, der overflod for øyeblikket er det helt store, så lønner det seg å tenke at jo enklere, jo bedre. Dette gjelder både for landskap, produktfoto og portrettfoto.

Andre unntak kan være for eksempel kunstneren i et atelier, som skal vise kreativ overflod. Tenk på hva bildet ditt skal fortelle.

Proffe bilder med iPhone
Bilder soms kal representere kreativitet kan med fordel være litt kaotiske. Foto: Pexels.com


Proffe bilder med iPhone – froskeperspektiv

Å ta bilder fra froskeperspektiv (bilde tatt nedenifra) kan gi tilskueren mulighet til å se verden fra en ny vinkel (bokstavelig talt). Dette gjør bildene dine umiddelbart tiltrekkende.

I tillegg – særlig om du fotograferer utendørs – gir det deg mulighet til å fjerne uønsket støy fra motivet. Dette fordi større deler av himmelen blir en del av bildet.

Sist med ikke minst gir det deg mulighet til å få med spennende elementer i forgrunnen av bildet, som strå, gress og grener.

Proffe bilder med iPhone
Ved å ta bilder fra en lav vinkel vil du kunne skape en mer interessant forgrunn i bildet. Foto: Pexels.com

I motivet under er bildet både tatt fra froskeperspektiv (personen i bildet går i oppoverbakke) samt at utsnittet er valgt med omhu så all unødig støy er utelatt. Hadde kameraet beveget seg litt lenger til venstre, eller noen meter opp i bakken, ville bebyggelse og annet “rot” kommet med. I dette bildet får vi inntrykk av å være langt utenfor allfarvei, og det gir følelse av ro og stillhet.

Proffe bilder med iPhone
Foto: Anniken Valstad

Skap dybde i bildene dine

Dette er spesielt viktig i landskapsbilder. Dette kan gjøres på flere måter.

Benytt deg av ledende linjer i bildet i form av veier, stier, gjerder, strandlinjer og lignende.

Du kan også benytte trikset der du har et interessant objekt i forgrunnen og noe mer diffust i bakgrunnen.

Å knipse bildet gjennom en ramme gir også et umiddelbart perspektiv, slik at tilskueren virkelig får følelsen av å kikke inn. Bildet under er et godt eksempel på hvordan et motiv kan rammes inn, her ved hjelp av et vindu.

Men du kan like gjerne benytte grener eller andre naturelementer som omslutter motivet i forgrunnen. En ramme kan med andre ord være så mangt.

Proffe bilder med iPhone
Vinduet i dette motivet skaper perspektiv. Foto: Pexels.com

Bildet under er også et godt eksempel på bruk av flere triks, både silhuett, perspektiv og innramming. I tillegg er objektet utstyrt med en koffert som om han skal ut på en reise. Dette skaper et symbolsk og drømmende motiv, som kan brukes i mange sammenhenger.

Proffe bilder med iPhone
Foto: Pexels.com

Samtlige av bildene i galleriet under benytter velkjente perspektivtriks for å skape dybde. La deg inspirere (alle foto: Pexels.com):


Proffe bilder med iPhone – close up-bilder

En feil mange gjør når de skal ta bilder av enkeltobjekter (enten det er produktbilder eller naturbilder) er å ikke gå nært nok på objektet. Går du for lang unna, vil du miste teksturer og detaljer som gir motivet ditt liv og farger.

Dette gjelder også for portretter både av mennesker og dyr. Men merk at iPhone ikke takler at du går for nært, med mindre du har en ekstern linse. Du får kjøpt linser til iPhone, noe du kanskje vil vurdere om du vil ta fotografering med telefon et hakk lengre.

Proffe bilder med iPhone
Foto: Pexels.com

Et motiv som i utgangspunktet kunne blitt platt og kjedelig, blir langt mer spennende om du går nært og lager et litt annerledes utsnitt.

Proffe bilder med iPhone
Foto: Pexels.com

Proffe bilder med iPhone – silhuettbilder

Silhuettbilder gikk som en farsott i sosiale medier for et par år tilbake, men det er ingen grunn til å legge denne trenden på hylla riktig enda.

Silhuettbilder er visuelt og vakkert og passer inn i nesten alle bloggsjangre. Det er dessuten overraskende enkelt å få til denne effekten.

Alt du trenger er et objekt (en person eller en gjenstand) samt motlys. Og nei, det trenger ikke være solnedgang eller soloppgang slik man kanskje skulle tro når man ser slike bilder. Selv om dette gir det beste utgangspunktet, så trenger du ikke annet enn motlys bak objektet.

Dette kan også redigeres etterpå for enda sterkere kontraster og farger. Trykk lett på fokusobjektet på skjermen din slik at kameraet fokuserer. Dette vil automatisk gi en større kontrast mot bakgrunnen.

Proffe bilder med iPhone
Silhuettbilder kan være fantastisk flotte. Foto: Pexels.com

I neste fotoartikkel gir vi tips som forvandler mobilbildene dine til profesjonelle speilrefleksbilder.

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like