Blogguttrykk -Ord og uttrykk verdt å kunne

Du får kanskje med deg noen blogguttrykk etterhvert som du besøker andres (og din egen) side. Så er det alle forkortelsene, og så er det alle de engelske ordene, og så kommer det faguttrykk. Hva betyr alt dette her?

Vi har satt sammen en enkel, liten bloggordbok (vi har til og med satt det alfabetisk), med de mest brukte og kjente uttrykkene.

Her er blogguttrykk verdt å kunne:

CTA

CTA star for Call To Action. Dette er “knapper” som oppfordrer deg til en handling. Et eksempel på dette er “Ønsker du gratis e-bok –Trykk her”. Trykk her fungerer da som en CTA. Andre eksempler på dette kan være “bli medlem”, “få gratis” eller “les mer”.

CSS

Står for Cascading Style Sheets. Det er malen som bestemmer hvordan innholdet på bloggen din vil se ut. Her bestemmer du mal på bloggen, farger, fonter, størrelser. Det er i CSS du kan leke Gud, men det er også her du kan gjøre fatale bommerter. Kan du ikke koder, så vær forsiktig her.

Domene

Domenet er adressen til bloggen din, det navnet du valgte å gi den, eksempelvis google.com, wpacademy.no, annikens.kitchen eller soldrom.no.

Toppdomene

Et toppdomene er endelsen på domenet ditt, det som kommer etter punktum. For eksempel brukes google.no i Norge. Alle land har egen endelse. I tillegg til .com, .org, .net også videre – og i dag er det faktisk nesten ingen grenser for hva slags toppdomene man kan skaffe til veie. Man kan velge blant mange forskjellige endelser (.no. com. .net), men det viktigste er å velge et domenet som er enkelt å skrive og huske.

Epostliste

Dette er som navnet tilsier, en liste med eposter som er samlet inn via siden din. En liste med eposter du har, som du har samlet inn via skjemaer på bloggen din. Med epostlister kan du blant annet sende nyhetsbrev. Eller annen ønskelig informasjon.

Favikon

Ved siden av url-adressen din ser man ofte et bittelite kvadratisk bilde. Dette bilde kaller vi favikon. Dette er en god hjelp og indikasjon på hvilken side du er på.

Font

Font er et annet navn for skrifttype. En font bestemmer hvordan skriften blir seende ut, dette kjenner vi fra skriveprogrammer som Word etc. Et eksempel på en font er Arial eller Times New Roman, eller – Gud forby – Comic Sans.

HTML

Står for Hypertext Markup Language.  HTML er koder, koder som forteller hvordan siden skal være. I din mal og inne på CSS-en er det masse koder, koder som forteller hvordan alt skal fungere, se ut, hvis man ikke vet mye om koding er det lurt å la de være.

Landingsside

En landingsside en side besøkende vil lande på når de kommer til siden din. De aller fleste kommer ikke direkte inn på forsiden din (dette ofte takket være SEO og søkemotorer). En landingside er en ren infoside, slik at det ikke forstyrres av andre elementer man ser på et vanlig blogginnlegg (som meny, sidebar, reklamer etc). En landingsside har et bestemt formål, og har som regel en CTA – en Call To Action-knapp.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev er en mail du kan sende ut til alle på epostlisten din. Hva du ønsker å formidle, dele eller selge er opp til deg. Det er du som bestemmer innholdet. Det anbefales at man sender jevnlig for å opprettholde interessen for siden din.

Permalenke

En permalenke er en permanent lenke. Alle blogginnlegg og sider på hjemmesiden har en egen adresse. Det kan være for eksempel Det er adressen til blogginnlegget ditt. Permalenken kan være mange ting, for eksempel dato, eller noe du selv bestemmer. Permalenken til f.eks. vårt gratis kurs i WordPress er dette: https://www.wpacademy.no/gratis-wordpress-kurs/ her ser du slutten av URL-en ender med “gratis wordpress kurs”.

Plattform

Med en bloggplattform, så menes det stedet driver bloggen fra. Altså der du skriver innlegg, legger inn bilder, egentlig alt som har med bloggen å gjøre. Det er flere plattformer å velge blant, som WordPress, Blogg.no, Blogger etc.

Pop up

Egentlig er de fleste av oss enige om at pop up er ganske irriterende. Men de har sine fordeler, spesielt hvis det er noe du ønsker å selger eller dele. Pop up, popper opp over siden du er på som et eget vindu og må klikkes vekk.

Responsivt design

Responsivt design er helt nødvendig hvis man ønsker å gjøre det enklere og nå ut til flere. Med dette så menes det at siden din tilpasser seg de ulike enheter (mobil, nettbrett, pc) etter beste evne.

RSS

RSS star for Really Simple Syndication. Dette er en nyhetsfeed som flere nettaviser og blogger bruker. Du kan velge om du ønsker å abonnere på RSS-feed, eller sette opp en på din egen blogg slik at man automatisk varsles når det er nyheter på siden.

SEO

SEO er en forkortelse på Search Engine Optimization. Det betyr at du optimaliserer innholdet på bloggen din for søkemotorer (som Google). Dette for at dine bilder, og dine tekster skal bli fanget opp og komme høyt på listen når folk søker på nett.

Sosiale medier (SoMe)

SoMe, eller sosiale medier er alle de ulike mediene hvor man kan sosialiseres. Eksempler på sosiale medier er facebook, twitter, instagram og YouTube. Les gjerne mer om sosiale medier her.

Template

På norsk kaller vi template en mal. Det er malen som bestemmer oppsettet av siden din, den i samsvar med CSS-en er det som gir siden din det utseende det har. Med WordPress kan du enkelt velge ulike maler utifra hva slags type side du ønsker.

URL

URL står for Universal Resource Locator, og er adressen til en nettside. F.eks. www.google.no, adressen du skriver inn er URL-en.

Webhotell

Webhotell (hosting på engelsk) er stedet du har lagret bloggen din. Der ligger alt innholdet, og dette er stedet du ønsker å beskytte. Webhotell kan man få gratis og betale for, betaler man får man større frihet og har tilgang til flere ting.

Vi håper at denne ordboken med blogguttrykk oppklarte enn del, og hvis det fortsatt er ord og uttrykk du lurer på så ta gjerne kontakt med oss. Spør enten i kommentarfeltet eller inne på Facebook siden vår. 🙂

Foto: Pixabay

facebook wpacademy

 

 

 

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like