Skriv en god jobbsøknad

Er du i en søkeprosess og lurer på hvordan du skal skrive en jobbsøknad? I vår nye bloggserie Jobbguiden vil vi dele råd og tips til hvordan gjøre hele jobbprosessen litt enklere og i vårt første innlegg handler det om jobbsøknaden.

Skriver du mange søknader og får bare avslag? Synes du det er demotiverende å sende søknad etter søknad uten å bli kalt inn til et eneste intervju? Du er langt ifra den eneste.

Som jobbsøker kommer man ikke unna med å skrive jobbsøknader. Jeg har i mange år opplevd å være på begge ender av rekrutteringsprosessen, både som intervjuer og jobbsøker.

LES OGSÅ: Lag en enkel forretningsplan

Det har vært mange om beinet de siste årene, det er hard konkurranse og det går ofte utover motivasjonen i lengden. Derfor er det viktig at søknaden sitter som et skudd. Dette er førsteinntrykket og du ønsker selvsagt det beste inntrykket. I ansettelsesprosesser lærte jeg meg også hvilke søknader som gjorde et bedre inntrykk enn andre.

Det er også verdt å nevne at det er veldig forskjellig fra yrke til yrke hvor mye en jobbsøknad vektlegges. Noen arbeidsgivere og yrkesretninger stiller mye høyere krav enn andre, f. eks. et advokatfirma vil vektlegge en søknad mye mer enn en dagligvarekjede. Allikevel er det visse punkter som vektlegges uansett hvilket firma du sender til, advokatfirma eller dagligvare.

 jobbsøknad

Viktige punkter å huske på når du skriver jobbsøknad:

1. Unngå grammatiske feil

Dette er utrolig viktig, mange arbeidsgivere vil merke seg hvis det er mange gjentagende skrivefeil, og god grammatikk er for mange et minimums kriterie. Gå derfor nøye gjennom språket ditt, hvis du er usikker sjekk ordbok eller bruk et tekstprogram som kan hjelpe deg. Spør gjerne også venner eller familie til å se over søknaden hvis du vet at du sliter med din formulering.

2. Les annonsen nøye

Les grundig igjennom annonsen før du skriver søknaden, hvilke kvalifikasjoner og erfaringer vektlegges? Fokuser på de punktene de selv fremlegger. Skriv om din motivasjon til den spesifikke stillingen, og få med all relevant erfaring og utdannelse. Hvis at du vil jobbe her og hvorfor.

3. Ikke skriv for mye

Noen tror kanskje det å skrive mye er positivt, det er det ikke. Som hovedregel har man at en søknad ikke skal overskride 1 A4-side, og ikke 4 sider med tekst. I søknaden skal du fokusere mest på stillingen de søker etter og hvorfor du passer til den. Når arbeidsgiver mottar 300 søknader, så blir ofte søknader fort sett igjennom, derfor lag mange avsnitt og gjør den enkel å lese over –selv for de med dårlig tid.

LES OGSÅ: Hjelp. jeg utsetter ting! 3 ting som får deg videre

Tips! Ha en ferdig mal.
Hvorfor? Når du søker på 10-30 jobber i måneden blir man fort veldig lei av å skrive det samme igjen og igjen. Jeg anbefaler ar du lager en mal, da mye av den samme teksten gjentar seg i alle søknader, så på denne måten slipper du å skrive det samme igjen og igjen. Du må selvsagt gjøre endringer fra stilling til stilling, men med en mal kan du spare litt tid. 

Hvordan bygge opp jobbsøknaden

  • Helst øverst legger du ved kontaktinfo og dato.
  • Deretter legg inn tittel på søknaden
  • Del teksten inn i 3 deler, innledning, midtdel og avslutning.

Innledning

Start med en fengende intro som fanger interessen, selg inn hvorfor akkurat du passer så godt til utlyst stilling og hvordan du fant den. Hvis noen som jobber i bedriften har anbefalt den for deg, så nevn det i innledningen.

Hvis at det er nettopp denne jobben du ønsker og forklar hvorfor, ikke spar det til senere. Hvis helt fra starten at dette er klart og tydelig så gir du et sterkere inntrykk.

“Hei, jeg ser at dere søker etter en interiørdesigner, denne stillingen ser veldig spennende ut. Jeg er en 25 år utdannet i interiørdesigner fra Interiørskolen. Jeg har i tillegg også arbeidet med design for bedriften Interiørdesign AS de siste par årene.

Jeg tror jeg hadde passet perfekt i stillingen dere lyser ut da jeg har mye lidenskap for interiør og design

LES OGSÅ: Workaholic? Hvordan balansere en ambisiøs og rolig hverdag

Midtdelen

I midtdelen er det viktig at du viser din bakgrunn og hvorfor dette gjør deg til en glimrende kandidat. Hvilke erfaringer har du gjort og hva har du lært av verdi? Kom med eksempler og fortell kort om deg selv.

I søknaden bruker de ord på den kandidaten de søker, gjenta gjerne disse nøkkelordene. Gjerne med noen variasjoner, men bekreft i søknaden at du har det de søker etter. Det er viktig at du fokuserer på resultater og hva du kan gjøre for dem, ikke hva de kan gjøre for deg. Les om bedriften så du vet hva de driver med og hva stillingen vil innebære.

Tips! Det er viktig at du fokuserer på resultater og hva du kan gjøre for dem, ikke hva de kan gjøre for deg.

Hvis gjennom hele søknaden at du er positiv og motivert for denne jobben. Alle arbeidsgivere ønsker glade, effektive og motiverte ansatt.

“Jeg tror at min utdannelse som interiørdesign, samt min erfaring i Interiørdesign AS kan være meget nyttig i stillingen søker som interiørdesigner. Jeg har jobbet mye med farger og designere, og har lært og finne mange nyttige løsninger på budsjett.

Jeg har jobbet mye med private boliger, og er flink til å finne kreative løsninger som gjør kundene svært fornøyd. Jeg er flink til å lytte, er empatisk og gjør alt mitt beste for at kundens personlige smak skal komme til rette. Jeg er som person en hardtarbeidende og positivt. Jeg har mye energi, empati og forståelse (etc…)

Avslutning

En god avslutning i din jobbsøknad burde være mer enn bare si “håper denne søknaden har vekket din interesse” eller “håper å høre fra dere”.

Avslutningen din burde oppsummere argumentene du har kommet med og minne arbeidsgiver om motivasjonen din. Gjerne informer hvor fort du kan begynne, og oppfordre gjerne til å møtes.

“Som nevnt tidligere, så virker denne stillingen helt perfekt, da jeg elsker interiørdesign. Jeg kan med min erfaring som designer og tidligere jobber innen kundeservice og butikk lett kommunisere med kunder. Ta gjerne kontakt hvis dere skulle hatt flere spørsmål.”

Ingen garanti, men du vil stille sterkere

Det å ha en ordentlig jobbsøknad er ingen jobbgaranti, men det kan absolutt øke sjansene dine for å bli kalt inn til intervju.

Som sagt i innledningen så har jobbsøknaden ulike betydningsgrader fra yrke til yrke, og fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. Men det kan likevel være lurt å ha det som vane å skrive så gode søknader som mulig.

Pass på å bruke ditt språk og være deg selv, men velg selvsagt velg den gode utgaven av deg selv. Ha et enkelt og forståelig språk, vær tydelig på hvorfor arbeidsgiveren burde velge deg.

Det å skrive mange søknader kan være en tung og hard prosess, belønn deg selv og hold motivasjonen, og lykke til!

facebook wpacademy

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like