Hvilken selskapsform skal jeg velge?

Det er et nytt år med nye muligheter, og du har kanskje egentlig sittet på gjerde en stund og lurt på om du skal starte noe eget?

Kanskje du vurderer å si opp jobben, bruke sparepengene og satse på deg selv, eller kanskje du ønsker å starte forsiktig. Ha egen bedrift med annen fulltidsjobb i tilllegg?

Uansett hva som er grunnen, eller hva din bakgrunnshistorie er, så er det en grunn til at du har kommet her du er nå. Du vil starte noe eget! Når du skal starte en egen selskapsform har du flere alternativer du kan velge mellom og det kan være litt forvirrende i starten.

LES OGSÅ: Er jeg for gammel til å starte for meg selv?

selskapsform

Her er de mest kjente selskapsformene:

Det er flere selskapsformer, men disse tre er de mest brukt og de mest kjente.

AS

AS står for aksje selskap og  er en selskapsform hvor ingen av eierne (eller korrekt tiltalt som aksjonærene) har personlig ansvar for selskapet. AS har eb selvstendig juridisk enhet og eier(e) kan kun miste den aksjekapitalen som er skutt inn i selskapet. Du kan også ansette deg selv og få alle sosiale goder som er knyttet til det å være en arbeidstager i Norge

Fordeler: Lite personlig ansvar, lavere skatt enn for ENK, investorvennlig,

Ulemper: Krav om kapital (kr. 30 000), arbeidsgiveravgift, flere formelle krav, visse bransjer må få egne tillatelser, må ha et styre

NUF

Et NUF-selskap (Norsk avdeling av Utenlandsk Foretak) startet som en hjelp for utenlandske firmaer og ha selskap i Norge. Men siden vi har EØS er den også tilgjengelig for oss i Norge. NUF har de samme fordelene som AS, men ikke krav til aksjekapital. Et NUF vil normalt være skatte- og avgiftspliktig til Norge, igjen på lik linje med et AS. Det er mange norske firmaer som hjelper deg å sette opp et NUF.

Fordeler: Mange samme rettigheter som AS, billig etablering (ca. kr. 7000)

Ulemper: Flere formelle krav

LES OGSÅ: Jeg vil starte for meg selv, men tør ikke ta sjansen

ENK

Enkeltpersonforetak er ofte der mange starter og det er ikke uten grunn, det koster ingenting. Derimot står du som person, personlig ansvarlig for alt. Gjeldt i firma betyr gjeld på deg. Eieren bestemmer alt i foretaket og det er ikke gitt særskilte regler eller egen lov om enkeltpersonforetak (egne regler hvis du har flere enn 30 ansatte).  Foretaket må ha en adresse i Norge, men må ikke fysisk bo i Norge.

Fordeler: Enkelt å starte, billig etablering, få formelle krav (revisor etc)

Ulemper: Alt står økonomisk på deg, forskuddsskatt, færre rettigheter

Finn løsningen som passer best for deg

Som du kan se er det fordeler og ulemper med alle organisasjonsformer, men det er fullt mulig å starte egen bedrift med kr. 0,- i kapital (ENK), AS koster heller ikke så mye, da det før var kr. 100 000,-

De 30 000 kan også være pant i for eksempel bolig eller liknende. De fleste velger enten AS eller ENK, ofte starter mange som ENK og velger å gå over til AS når inntektene øker. Skatteetaten, Brønnøysundregisteret og Altinn tilbyr masse hjelp og rådgiving som kan være godt å få med seg hvis du fortsatt skulle være usikker. Skatteetaten holder også gratiskurs for både AS og ENK.

LES OGSÅ: Starte bedrift uten egenkapital

Husk: Overstiger inntekten 50 000,-, i løpet av en periode på tolv måneder, må du registrere virksomheten i Merverdiavgiftsregisteret, dog ikke alle bransjer er MVA-pliktige.

Vær obs på å fylle alle felter korrekt og brukt gjerne revisjonsprogrammer som er integrert med Altinn. Vi kan anbefale fiken.no, det er brukervennlig og hjelper deg med Altinn.

Vi anbefaler også du leser gjennom Altinn sine sider.

Foto: Pixabay

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like