Ønsker du å starte en podcast?

Det er kanskje flere som er fristet med å starte en podcast? Personlig har jeg masse ideer, tips og historier jeg ønsker å dele videre, og har vært fristet til å tenke at en podcast kan være riktig medie.

Du har det kanskje på samme måte? Men kanskje er du litt lenger frem i prosessen? Hvis du er nysgjerrig eller har klare planer om å starte en podcast er dette nyttige tips å få med seg.

Det er selvsagt lurte å tenke på innhold, hva som skal gjøre podcasten din unik, eller hva slags design man vil ha på coverbildet. Dette er morsomme og kreative oppgaver, men hvordan lager man egentlig podcast og får den ut på steder som Spotify?

En podcast kan være et godt tilskudd til nettsiden din og det er lettere enn man tror, dog det kan være lurt å ha litt tekniske kunnskaper. Jeg har selv et hjemmestudio til musikk, så har litt tekniske kunnskaper selv -heldigvis.

Heldigvis er det ikke så vanskelig, og ved å følge disse 3 trinnene kan du komme i gang med podcasten din.


podcast
Foto: Pixabay

1. Mikrofon

Hemmeligheten er selvsagt å finne en god mikrofon, for en god lyd er essensielt i en podcast. Til rundt 1000 kr kan du finne en god mikrofon. Så det koster ikke all verden.

Personlig har jeg en mikrofon fra Røde (som er mye brukt i studier og på live scener) og mikrofon fra Shure.

Det kan være greit å vite at med noen mikrofonutganger må du ta opp lyden via PC, eller eksternt lydkort. Selv har jeg et lydkort fra Steinberg som jeg kan koble flere mikrofoner eller instrumenter på. Lydkort varierer fra kr. 500 og oppover.

Hvis dette virker avskrekkende og komplisert ut kan du derimot kjøpe små mikrofoner som du kobler direkte opp med telefon eller tablett. Dette er også enklere hvis du ønsker å redigere i apper.


2. Redigering

Igjen så bruker jeg kanskje litt mer tekniske løsninger da jeg har brukt studioprogrammet Cubase i mange år. Cubase har også en app til tablett, den er gratis men har betalingsmuligheter i appen.

Hvis du ikke er uhyre teknisk eller vil gjøre det så enkelt som mulig anbefaler jeg at du bruker en app og ikke et PC-program.

Anbefalte apper: Recording Studio Lite, Anchor, Cubase, Audacity

Foto: Pixabay

3. Distrubisjon

Når det kommer til distrubisjon er det flere muligheter, og jeg vil anbefale å legge ut podcast flere steder enn på iTunes og Spotify, selv om disse er blant de største. 

Hvordan du får ut podcasten på de ulike stedene er enklere enn man tror og denne guiden (på engelsk) viser hvordan du legger ut på diverse tjenester. https://medium.com/podcast-101/distribution/home

Anbefalte kanaler: iTunes, Spotify, Google Play, Stitcher 


Foto: Pixabay

Tips til deg som skal starte podcast

Som du ser er det ikke mange tingene som hindrer deg i å lage podcast og få det ut til publikum. For deg som skal starte podcast eller leker med tanken har vi flere tips som kan være verdt å få med seg…

Blant annet det kan være lurt å ha en intro, gjerne musikk på hver podcast. Det skal ikke være en lang intro, men smart å ha en gjenkjennelig kort tone før du starter med podcasten.

Tips til gratis musikk: Epidemic Sound  og Pond5

Ta opptak et sted uten ekko og ha så lite forstyrrelser i bakgrunnen som overhodet mulig. Gjerne test ut ulike apper og se hvilke du liker, som er enkle å redigere og forstå.

Lykke til! Og gjerne hold oss oppdatert på din podcast!


facebook wpacademy
Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like