Har du noen gang lurt på hvordan du installerer en font, eller en skrifttype som det heter på norsk?

Enten du benytter Word, Photoshop eller et annet program der fonter er et valg, så har du et gitt antall utvalgsmuligheter. Ofte er disse fontene ganske kjedelige og fungerer kun til helt basic ting.

Å velge “feil” font, i den grad det er et begrep, kan fort gi deg stempel som amatør. Et godt eksempel på “feil” font er for eksempel Comic Sans. For 20 år siden var dette “alles” favoritt, da den var ny og annerledes. Den skilte seg markant ut fra alle de andre kjedelige fontene som var å finne i standardutvalget.

Unngå standardfonter

Men det var den gang. I dag er det å bruke denne fonten inten mindre enn en designkatastrofe, rett og slett et lovbrudd hva designregler gjelder. Den roper enkelt og greit “jeg har overhodet ikke peiling, jeg har ikke vært på nettet siden 1999, og har i tillegg skikkelig dårlig smak”.

Brutalt, men sant. Fonten burde for lengst vært utryddet, men den kommer fortsatt som en del av standardutvalget.

Lurer du på hvordan Comic Sans ser ut?

Ok, det var Comic Sans. Det finnes mange andre fonter du også bør styre unna, men dette er verst tenkelige eksempel. I det store og det hele: skal du designe noe, så er det best å laste inn eksterne fonter, ikke bruke de som ligger inne som standard. Styr unna dem, alle som en.

Hvor finner du fonter?

Det finnes mange steder som tilbyr gratis fonter, og enda flere som selger nydelige fonter med unikt preg. Når det er sagt så finnes det mange gratis skatter om du bare leter litt. Pinterest er kanskje det beste stedet å starte, men du kan også google “free fonts” så blir du automatisk loset til de største sidene med gratis ressurser.

På sidene med gratis fonter kan det være litt hodepine å finne frem. Dette fordi sider med gratis ressurser er avhengig av reklame for å overleve. Mengden reklame og klikkmuligheter kan derfor tåkelegge utsikten noe, slik at det blir vanskelig å finne riktig nedlastingsknapp.

Vi har derfor tatt noen skjermdumper (lenger ned på siden)  slik at du enkelt skal kunne finne frem.

Slik laster du ned en font

Som et eksempel har vi valgt ut en font til deg som vi liker veldig godt. Den heter Bromello. Den er elegant og passer til en rekke stiler.

  1. Gå hit for å laste ned >
  2. For å laste ned. klikk på Download-knappen (se bildet nedenfor).
  3. Velg å lagre filen på din PC/Mac.

 

Slik installerer du en font

  1. Finn frem den zippede mappen fra “nedlastinger” på din PC/Mac. Lagre den gjerne på skrivebordet så lenge.
  2. Unzipp mappen, hold vinduet med de utpakkene filene åpent.
  3. Finn frem til kontrollpanelet på din PC/Mac. Her skal du finne en mappe som heter Fonts (se bilde under).

4. Åpne fontmappen. Du har nå to vinduer åpne. Ta tak i følgende filer fra Bromello-mappen og dra de over til font-mappen.

5. Vips! Du har nå installert en ny font. Gratulerer!

 

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like