Jobbguiden Del 2 -CV


Jobbguiden er en serie der vi tar for oss alt fra jobbsøknader og til ansettelse. I dette innlegget skal vi ta for oss hvordan du lager den beste CV-en.

Samme som med jobbsøknader så varierer det fra sted til sted hvor stor betydning din CV har. De fleste arbeidsplasser vil bekrefte det er innholdet som teller.

Du kan fint få jobber med en dårlig konstruert CV, men uansett hvilke jobber du søker på så anbefaler vi at du har en oversiktlig og god CV. Jo mer kreativt yrket du søker på er, jo mer kreative kan CV-ene bli. En arkitekt og en advokat kommer med to svært ulike CV-er.

CV (curriculum vitae) er en oppsummering av den profesjonelle siden av deg. Her legger du til utdannelse, kurs, verv, kunnskaper og arbeidserfaring som kan være relevante.

Din CV burde være på max 2 A4-sider, det er derfor viktig at man begrenser seg og kun får med aktuell og nødvendig informasjon. Mange arbeidsgivere leser fort gjennom søknaden og velger å bruke tiden på CV.

Tips! LinkedIn er et sosialt medie som er lagt opp for ditt arbeidsliv, på profilen lager du din CV og kan knytte direkte kontakter med ulike bedrifter og kollegaer.


Hvordan sette opp en CV:


Foto: Pixabay

1. Overskrift på CV-en

Som overskrift er det mange som skiver CV, men det er strengt talt ikke nødvendig. Overskriften kan godt være navnet ditt. Under navnet skriver du dine kontaktopplysninger.

Vi anbefaler at du får med: Navn, alder, adresse, telefonnummer og mail. Det er også blitt mer og mer normalt å legge ved et bilde. Personlig synes jeg bilder er kjempebra, man får dannet et bedre bilde (bokstavelig talt) av deg som person. Hvis du velger et bilde, så prøv å tenke profesjonelt og helst ikke bruk en selfie med masse filter fra Instagram

Tips! Få en venn til a ta et naturlig bilde av deg mot en nøytral bakgrunn.


2. Arbeidserfaring

Arbeidserfaring er en av de viktigste punktene, og har varierer det alt fra om du er ung og nyutdannet, eller har jobbet mange steder.

Hvis du er ung så er det greit å få med så mye som mulig av det du har gjort tidligere, enten det er deltidsjobber eller sommerjobber. Hvis du har litt mer erfaring kan slike jobber godt kuttes ut fra CV-en, med mindre du føler de er veldig relevante.

Noter navn på firma, stillingen du hadde og gjerne en linje der du beskriver hva dine arbeidsoppgaver var. Husk også å skrive tidspunktet du jobbet der, fra måned til måned fungerer mer enn bra nok. Eksakt dato er ikke like relevant.

Hvis du har jobber mye som vikar kan det være lurt å få med at det var et vikariat, mange arbeidsgivere ser på hvor lenge du har vært i tidligere jobber og har man skiftet jobb 1 gang i året pga vikariater, er det lurt å poengtere det var grunnen.


Foto: Pexels.com

3. Utdannelse

En annen ting arbeidsgivere ser på er din utdannelse. Enkelte jobber krever spesifikke utdannelser, her er det selvsagt veldig viktig å få med alle relevant utdannelser.

Det varierer selvsagt fra yrke til yrke hvor relevant riktig utdannelse er. Vi vil ha en kirurg som har studert medisin og ikke regnskap.

Har du studert etter videregående, er det ikke nødvendig å legge til at du har gått på VGS eller ungdomsskolen. Det er innerforstått at du har tatt dette hvis du har videre utdannelse fra Høgskoler eller Universiteter o.l.4. Verv/Kurs/Sertifikater

Alle relevante og nødvendige verv, kurs eller sertifikater er verdt å nevne. Kurs i matlagging er nok ikke nødvendige. Hvis du fikk “datakort” på 90-tallet er heller ikke det noe du trenger å ha med. 

Det blir nærmest ansett som en selvfølge at man kan bruke internett og bruke Word, så legg bare med informasjon som er oppdatert og relevant.

Det kan også være greit å ha en samlet sammen en kunnskapsliste over alle pc-programmer du kan bruke. Dette er selvsagt mer relevant i visse typer stillinger enn andre.

Tips! En ting arbeidsgiver alltid er obs på er huller i CV-en. Er det en periode du ikke har vært i jobb? Prøv å overlappe å dekke så mange hull som mulig i CV-en og vær forberedt på at dette kan bli spurt om på et jobbintervju.


Andre ting verdt å nevne

Det kan være verdt å nevne hvilke språk du kan, men å nevne at man tok tysk på ungdomsskolen og kun kan “nybegynnerstadiet” er strengt talt ikke noe du behøver å legge til.

Hvis du har gjort frivillig arbeid er dette noe som kan være nyttig, da det sier mye om din karakter.

Tips! Du trenger ikke legge ved referanser eller attester når du sender en søknad og CV. Dette er noe som er normalt å medbringe på intervjuer.


Creative Market har mange fine maler til CV-er

Kort om meg/nøkkelkvalifikasjoner

Ikke nødvendig, men hvis du har plass kan en “kort om meg” eller nøkkelkvalifikasjoner kan det være greit å få med. Her fokuserer du på dine egenskaper som også kan være bra for arbeidsgiveren å vite i henhold til hvem du er som kollega.

Det kan være egenskaper som punktlig, arbeidsom og kreativ. Det er også mulig til å skrive kort om deg selv, hvem er du og hva liker du å gjøre på fritiden, altså den ikke profesjonelle siden av deg.

Sett opp malen ryddig og enkelt, og selv om man kanskje ønsker å gjøre sin CV unik, er dette ikke den beste plattformen for å vise sin kreative sider. Hvis du ønsker å bruke farger, er blått en farge som kan anbefales.

Hvis du søker jobb i kreative yrker som f.eks. grafisk designer, kan det derimot være en fordel å ha et mer spennende utseende. Men som regel er det best å ha en mer diskre CV. Diskre betyr ikke kjedelig. Kanskje du ikke kan ha det mest spennende fargene, men oppsettet ditt kan være unikt.

Skriveprogrammer som Word har maler på CV som du kan bruke, du kan også finne maler på nett og ta inspirasjon av det.

Tips: Creative Market har mange flotte maler på CV som vi kan anbefale at du bruker.

Dette er et godt eksempel på en ryddig og oversiktlig CV:

CV
Eksempel på CV fra Creative Market

Aldri lyv på en CV. Du skal vise din profesjonelle side og det er lov til å skryte og få frem de beste sidene, men aldri skriv noe som ikke er sant.

 

facebook wpacademy

.

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like

  1. Mediekit - Få samarbeidspartnere og sponsorer | WordPress Academy

    2. april 2019 at 09:34

    […] Hvis du ønsker samarbeidspartnere eller sponsorer så trenger du et mediekit som hjelpemiddel. Mediekit kan enkelt forklares som et dokument som viser dine sosiale plattformer, bloggens stil og prestasjoner. Rett og slett så er dette bloggens CV. […]

Comments are closed.