Jeg vil starte for meg selv! Har du tenkt tanken? Det har du nok, tatt i betraktning at du leser denne bloggen nå.

Vi har tidligere skrevet litt om å starte bedrift uten egenkapital, basert på boken The $100 Startup av Chris Guillebeau. For de aller fleste som drømmer om å bli sin egen sjef, er det økonomien som står som det største hinderet. De færreste er tross alt så priviligerte at de bare kan slutte i jobben sin på dagen uten å bekymre seg for faste utgifter.

Jeg vil starte for meg selv

Foto: Pexels.com

Money, money, money!

Dette er også et evig tema for de som står og vipper … skal, skal ikke? Mange starter argumentasjoner både med seg selv og andre. “Ja, men jeg må jo ha penger til mat og regninger!”.

Og selvsagt må du det. Det må vi alle.

Men vet du – det er faktisk ingen som tvinger deg til å starte for deg selv. Du behøver ikke krangle verken med deg selv eller andre. Du kan simpelthen fortsette i den jobben du har. Problem løst!

Eller?

Det har seg nemlig slik at de økonomiske bekymringene er et tema for nesten alle som ønsker å starte for seg selv. Med mindre du har en steinrik ektemann, arver en rik onkel i Amerika eller bare har mye penger på konto, så gjelder de samme spillerglene for alle med en gründer i magen: du må være villig til å ta sjanser!

Konsekvensene kan være store, på godt og vondt. Du føler kanskje ikke du har råd til å feile, men har du råd til å la være å prøve? Drømmen om høyere livskvalitet er unektelig forlokkende, og eneste måten å finne ut av det på er å prøve.

Foto: Pexels.com

Du får ingen garantier

Å starte egen bedrift kommer nemlig ikke med en eneste garanti. Hvert eneste år går flere tusen bedrifter og enkeltpersonsforetak konkurs, og sannsynligheten for å bli en del av den statistikken er selvsagt tilstede. Det er en sjanse man må være villig til å ta.

Nøkkelordene for å lykkes er planlegging, tålmodighet og lidenskap!

Men med de rette forutsetningene har du all mulighet for å lykkes. Du trenger en plan, og du må være realistisk. Å benytte SMART-modellen er et godt utgangspunkt. Denne modellen er i korte trekk både en forretnings- og en fremdriftsplan.

Jeg vil starte for meg selv

Illustrasjon: WP Academy

Jeg vil starte for meg selv – men hvor starter jeg?

Med mindre du har en god egenkapital eller mulighet for å skaffe deg et lån uten for store konsekvenser, så finner du neppe en rådgiver med fornuften i behold som anbefaler deg å slutte i jobben din på dagen.

Den tryggeste måten å starte for seg selv på er i det små. Kanskje må du ofre både kvelder og helger, men det er nå en gang slik at vi må forholde oss til klokken og den lineære tiden her på jordkloden. Å starte egen bedrift koster tid og mye jobb. Du vil komme til å jobbe mye mer enn du har gjort tidligere, og lite kommer gratis.

Foto: Pexels.com

Les også: Gode arbeidsrutiner og 7 vaner folk som elsker jobben sin har

Fordelen er opplagt nok at du jobber med noe du virkelig elsker, og derfor føles det ikke som om du ofrer så mye. I tillegg så jobber du for å kunne ha mer tid i fremtiden. Om du får stablet en vellykket bedrift på beina kan det bety mye frihet, og det er dette som hvert eneste år lokker tusenvis av mennesker verden over til å ta sjanser.

Å starte bedrift behøver ikke koste penger. Lite penger kan faktisk gjøre at du tør å ta større sjanser, fordi du ikke har så mye å tape. På den annen side vil det å starte et AS alltid lønne seg fremfor et enkeltpersonsforetak. Sistnevnte er gratis å opprette, men går ting galt så går du personlig konkurs og kan miste personlige verdier. Ved å starte et vesentlig mer kostbart AS har du ryggen fri om noe skulle gå helt galt. Det er med andre ord fordeler og ulemper ved begge deler.

Velger du å starte uten egenkapital og ta det langsomt, er sjansen for å pådra seg gjeld liten, og ergo sjansen for å gå konkurs lav.

Fokuser på én ting av gangen

Vi er ikke skapt for å multitaske, selv om mange hevder de er gode på det. Foto: Pixabay.com

Det er fort gjort å bli revet med i starten. Vel, ikke bare i starten, faktisk blir det nesten verre etterhvert. Man lar seg inspirere av så mye, og ideene popper opp som bananfluer en varm sommerdag (de er bare ikke like irriterende). Det høres kanskje ut som en gudegave at ideene flyter fritt, men hvis du ikke klarer å ta livet av noen av dem, får du ikke gjort den minste lille ting. Å ha for mye på gang fører utelukkende til utsettelser, noe alle gründere vil støte på før eller siden.

Les også: Hvordan bli mer effektiv

Ved å fokusere på flere ting av gangen, blir du faktisk mindre produktiv. Multitasker er et ord mange liker å smykke seg med, men harde fakta beviser at hjernen våres faktisk ikke er skapt for dette.

Det viktigste når du skal starte for deg selv er å virkelig ha troen på det du gjør. Å følge en idé fordi den er i tiden er aldri smart. Hvis du elsker det du driver med, vil andre også gjøre det.

Do what you love, and they’ll love what you do!

Foto: Pexels.com

 

Jeg vil starte for meg selv Jeg vil starte for meg selv Jeg vil starte for meg selv

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like