Driver du med prokrastinering? Velkommen i klubben. Dette innlegget, for eksempel, skulle vært publisert i går. Ikke at det er en dødssynd av en utsettelse, men når vi likevel er inne på temaet så var det et passende eksempel. Litt som å skrive om skrivesperre når man har skrivesperre. Men nok om det. Så du utsetter ting, sier du?

Vi også. Hele tiden. Og dette er vel noe alle kan kjenne seg igjen i, uansett om du driver med blogging eller har andre oppgaver.

Og som regel er det faktisk ikke mangel på tid som gjør at vi utsetter ting. Ok, i noen sjeldne tilfeller, men i det store og det hele er det ikke slik. For hvis det var slik at du aldri hadde hatt tid til å blogge, så hadde du neppe startet en blogg, eller?

utsetter ting

Foto: Pixabay.com

Hvorfor vi utsetter ting

Professor Frode Svartdal ved institutt for psykologi på Universitetet i Tromsø har forsket på prokrastinering. På nettstedet forskning.no svarer han på hvorfor vi ikke klarer å velge det som er smartest for oss.

Han skiller mellom begrepene bevisst utsettelse og prokrastinering. Han forklarer at sistnevnte handler om å utsette ting du allerede har bestemt deg for å gjennomføre, mens bevisst utsettelse kan handle mer om beslutningsvegring. Han mener videre at prokrastinering derfor er dysfunksjonelt. Dette fordi det kan få oss til å utsette viktige ting, som for eksempel å gå til legen ved mistanke om sykdom. Eller å ikke overholde tidsfrister. Som i enkelte tilfeller kan få ganske store konsekvenser. Blant annet når det gjelder regnskap eller innleveringer til bedrifter (feks. forlag) med deadlines.

Årsaken til hvorfor vi utsetter ting bunner nesten alltid i en form for ubehag. Det kan være at oppgaven i utgangspunktet er lite lystbetont, og at vi derfor ser oss om etter mer lysbetonte ting vi kan gjøre. For eksempel å gå på café med venner fremfor å lese til eksamen.

Når det gjelder blogging er det ikke så mye at oppgaven i seg selv er ubehaglig. Men i likhet med å ha skrivesperre, så kan det handle om at man aldri føler seg fornøyd med det man gjør – og at man frykter negative tilbakemeldinger.

utsetter ting

Foto: Pexels.com

Folk som lett lar seg distrahere utsetter ting

Videre forklarer han at enkelte fra naturens side lettere lar seg distrahere enn andre. Disse må øve seg enda mer på selvdisiplin, og legge en slagplan for gode rutiner og effektivitet.

– Vi vet at en fellesnevner for de som prokrastinerer mye, er impulsivitet. Det er mennesker som lett lar seg distrahere og friste til andre ting enn de oppgavene du på forhånd har bestemt deg for å gjøre. Derfor omtales prokrastinering ofte som en svikt i selvreguleringen: Det du gjør, avviker fra det du selv har bestemt. (kilde: forskning.no)

Hva kan gjøres når vi utsetter ting?

Så hvordan skal vi unngå å utsette ting?

Utsettelser handler i stor grad om selvdisiplin og planlegging. Å jobbe med selsvtendige prosjekter er krevende, det er udiskutabelt. Og uansett hvor mye vi planlegger og pisker oss selv fremover, så vil vi ha perioder der vi utsetter ting.

utsetter ting

Foto: Pexels.com

Tips 1: Lister + planlegging

utsetter ting

Planlegging er nøkkelen. Foto: Pixabay.com

Først og fremst lister og planlegging. Planlegging er kilden til orden og struktur.

Viktigheten av lister og planlegging kan ikke gjentas ofte nok. Lag en plan over hvor ofte du ønsker å blogge, gjerne for et helt år av gangen. Del deretter opp planen i flere små lett fordøyelige steg. Når planen er delt opp lager du lister for hver eneste dag. Uten listene blir det alt for lett å utsette ting. Og vi kaster bort dyrebar tid på Pinterest, Facebook og Instagram som vi heller kunne brukt på å skrive vårt neste blogginnlegg.

Lister og planlegging er viktig selv om du også “bare” er en hobbyblogger. Uten planlegging, så planlegger du å feile.

Tips 2: Variasjon – vi utsetter ting når vi kjeder oss

Ofte kan utsettelser handle om at vi rett og slett begynner å bli lei det vi holder på med. Og går du lei, så går også leserne dine lei. Det skinner for gjennom når du ikke har lagt sjel i det du skriver, og du får uengasjerte lesere – som du i verste fall mister.

Finn måter å krydre rutinene dine på. Det kan såklart være kjedelig å svare på en endeløs rekke med eposter, eller redigere ørten varianter av det samme bildet. Eller finne nye hashtags til instagramposten din, og derfor ende opp med de samme på hvert bilde du poster (noe vi kommer tilbake til i en senere artikkel).

Men alle disse tingene er også viktige deler av bloggarbeidet ditt, og må gjøres. Å spise frosken først er ofte en god måte å bli mer effektiv på, da har du resten av dagen til å gjøre de kreative og morsomme tingene. Trenger du mer inspirasjon til bloggen din, så er det en rekke ting du kan gjøre.

Å skape et godt og kreativt arbeidsmiljø kan også være en nøkkel til god arbeidsflyt. Her finner du tips til hjemmekontoret ditt. I tillegg kan også minimalisme gjøre deg mer effektiv.

utsetter ting

Å skape et kreativt arbeidsmiljø kan være en nøkkel til god arbeidsflyt. Foto: Pexels.com

Tips 3: Arbeidstiden er hellig!

utsetter ting

Foto: Pixabay.com

Dette gjelder for alle bloggere. Uansett om du er fulltidsblogger med hjemmekontor, eller om du blogger fast på fritiden. Respekter arbeidstiden din!

Å sette seg selv i jobbmodus er uhyre viktig – det skiller deg fra å være “bare” en hobbyblogger. Når man jobber hjemmefra er det så alt for lett å la seg distrahere. Du ser et gulv som trenger en vask, eller du kommer på at du burde vasket klær. Men om du hadde sittet på en fysisk arbeidsplass og hadde hatt en sjef som betalte deg timelønn, hadde du ikke tatt pauser for å vaske gulv eller klær. Med mindre dette faktisk er jobbe din da, såklart. Du hadde ventet med disse oppgavene til du kom hjem.

Så om du har satt av arbeidstiden din til å være 8 – 16, så jobber du fra 8 – 16. Planlegg lunsj og småpauser, men ikke gjør ting som handler om alt annet enn jobb. Ikke bare kaster du brått bort en halvtime på Instagram før du rekker å blunke, men du mister også fort fokus. Det er viktig å være i jobbmodus. Dette gjør at du også raskt tar steget fra hobbyblogger til karreiereblogger. Ser du på bloggingen din som jobb, så er sjansene også mye større for at det blir en jobb du kan leve av.

 

facebook wpacademy

 

 

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like