Planter er både dekorativt og nyttig. De renser luften, bringer litt av naturen inn, og skaper generelt en følelse av ro og avslapning. Det er nemlig vitenskapelig bevist at planter gjør deg både mer lykkelig og sunnere. Forskning viser at ansatte som jobber i kontorlandskap med grønne planter opplever større trivsel og er mer produktive. Grønne planter på kontoret er med andre ord medisin – så løp og kjøp 🙂

Men hvilke planter skal du velge? Ikke alle har grønne fingre. Da er det greit å vite hvilke planter som er lettstelte.

Det er lett å (bokstavelig talt) gå seg vill i jungelen av planter. Det er jo mye fint! Vårt tips er at du velger de såkalte “ungkarsplantene” som fast inventar, så kan du heller pynte opp med friske blomsterbuketter når du føler for det. Se våre tips lenger ned i artikkelen.

Hvordan skal du innrede med grønne planter på kontoret?

Å dekorere med grønne planter på kontoret kan gjøres på mange vis. Om du liker små eller store planter er en smaksak.

Hvorfor ikke en kombinasjon? En grønn kontrastvegg kan også være et alternativ, og generelt grønne innslag.

Se vår Pinterest-inspo i galleriet under:

Grønne planter på kontoret

Noen grønne innslag kan gjøre stor forskjell for energien og trivelsen. Foto: Pexels.com

5 gode grunner til å ha grønne planter på kontoret

  • Plantene renser luften ved å ta opp og bryte ned karbondioksid og andre skadelige stoffer som f.eks formaldehyd og benzen
  • Plantene produserer oksygen, noe som gjør oss mennesker mer opplagte
  • Planter tilfører luften fuktighet
  • Planter absorberer lyd
  • Planter og blomster skaper økt trivsel og velvære. Vi blir gladere, mindre stresset og mer effektive når vi omgir oss med levende planter.
    (Kilde: Mester Grønn)

Grønne planter på kontoret – en liten guide

I følge Mester Grønn er disse plantene ideelle på kontoret, enten du har hjemmekontor eller jobber i landskap.

NASA har laget en ti-på-topp- liste over grønne planter med gode egenskaper når det gjelder luftrensing, luftfuktighet, stell og vedlikehold. Å ha ‘grønne fingre’ er ikke nødvendig for å få frodige planter. Det gjelder bare å huske på å ikke vanne for mye, spesielt i vinterhalvåret.


Relatert bildeSverdbregne (Nephrolepis exalta) er en god luftfukter, og en meget god luftrenser, spesielt av formaldehyd. Krever mye vanning og bør dusjes ofte. Må ikke tørke ut.


Grønnrenner (Chlorophytum comosum) fjerner formaldehyd fra luften. En lettstelt plante som tåler både sol og skygge. Liker å få en dusj.


Bilderesultat for eføy Eføy (Hedera helix) er en klatreplante som er spesielt god til å fjerne formaldehyd fra luften. Bør plasseres lyst.


• Svigermors tunge (Sansevieria trifasciata) renser luften for flere av de flyktige organiske gassene. Kan plasseres i full sol. Vær gjerrig med vanningen.


• Arekapalme (Chrysalidocarpus lutescens) kalles også gul palme eller sommerfuglpalme. Den avgir store mengder fuktighet til lufta, og er den aller beste planten når det gjelder å rense luften generelt for giftgasser. Jorden bør holdes jevnt fuktig. Dusjes ofte. Gjødsles regelmessig unntatt om vinteren.


Draketre (Dracaena) er spesielt god til å rense luften for formaldehyd. Jorden bør holdes jevnt fuktig. Dusjes ofte.


• Paraplytre (Schefflera arboricola) er en god renser av formaldehyd. Lettstelt plante. Trives i halvskygge, dusjes ofte. Sparsom vanning om vinteren.


• Gummiplanten (Ficus elastica) er spesielt effektiv til å fjerne formaldehyd fra lufta. Trives i halvskygge og bør holdes jevnt fuktig. Lite vann i vinterperioden.


• Bjørkefiken (Ficus benjamina) er en utmerket renser av formaldehyd. Trives i halvskygge og bør holdes jevnt fuktig. Lite vann i vinterperioden.


Bilderesultat for Fredslilje• Fredslilje (Spathiphyllum) tilfører luftfuktighet, og renser luften for alkohol, aceton, tricloroetylen, benzen og formaldehyd. Jorden holdes jevnt fuktig i vekstperioden. Gjødsle regelmessig, men mindre om vinteren. Fredsliljen trives best i halvskygge.


(Kilde: Mester Grønn)

Hvilke planter foretrekker du?

Grønne planter på kontoret

Bruk friske blomster i tillegg til potteplanter – særlig om sommeren når du kan plukke fra naturen. Foto: Pexels.com

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like