Hvordan bli mer effektiv på jobb og virkelig utnytte tiden? Du er ikke alene om å lure på det.

For finnes det noe bedre enn å avslutte arbeidsdagen i tide etter å ha hatt en ultraproduktiv dag? Vi tror ikke det.

For å virkelig å få utbytte av dagen er måten du utnytter tiden på helt essensiell. Vi møter alle på den samme utfordringen, og det er at døgnet kun har 24 timer. Så for å nå de daglige målene er det ekstra viktig å utnytte den dyrebare tiden vi har blitt tildelt.

Men ikke få panikk! Dette handler ikke om lengre eller tyngre arbeidsdager. Det handler om å jobbe smartere, slik at du har mer tid til tingene som gjør deg lykkelig.

Disse produktivitetstipsene kan hjelpe deg å bli mer effektiv, slik at du virkelig kan skvise hver dråpe ut av hver time:

1. Spis frosken først.

Mark Twain sa en gang at hvis den første tingen du gjør hver morgen, er å spise en levende frosk, kan du gå gjennom dagen med tilfredsheten av å vite at det antageligvis er det verste som kommer til å skje med deg i løpet av hele dagen.

Med andre ord: ta de verste arbeidsoppgavene først og få dem unna. Mange har en tendens (oss inkludert) til å ta de små og lette oppgavene først, for så å sitte igjen med “frosken” til slutt. Tar du de verste oppgavene først, har du gitt deg selv masse tid til å nyte de andre oppgavene.

Hvordan bli mer effektiv

Foto: Pixabay

2. Viktig og haster.

Ofte blir vi blinde for hva som faktisk er viktig, og hva som faktisk haster.

Det finnes verktøy for å mestre dette, men kort forklart kan små oppgaver du tror er haster komme i veien for det som faktisk er viktig. Er det egentlig så viktig å svare på den mailen akkurat ? Som nevnt i en tidligere artikkel, så er faktisk ikke hjernen våres skapt for multitasking. Den er skapt for å fokusere på én ting av gangen.

Ved å forsøke å ha fokus på mange små hasteoppgaver (som kanskje ikke er så fryktelig viktige akkurat der og da) så sløser du bort masse verdifull tid på det som faktisk er viktig. Og du får gjort mindre.

Forsøk å skille mellom hastesaker og viktige saker. Dine mål og oppgaver er viktige saker. Små “hastesaker” kan samles opp til en litt større oppgave du kan ta én gang i uken.

Hvordan bli mer effektiv

Foto: Pixabay

3. Å sjekke e-post.

Det er vanskelig å ikke la seg distrahere av e-poster som konstant dumper ned i innboksen. Men e-poster får deg til å bli reaktiv i stedet for proaktiv, og du endre opp med å strukturere dagen din med hensyn til andres behov fremfor egne.

Ta kontroll over mailrutinen din, skap en vane der du sjekker mail til fast tidspunkt for eksempel 2 – 3 ganger om dagen. Dette gir deg tid til å fokusere på de viktige prosjektene uten at du blir distrahert.

4. Si nei.

Det kan være tøft å si nei til nye oppgaver og muligheter, men å si ja til alt kangjøre at du blir stresset og overveldet. Å si nei til noe nytt betyr bare at du er tro mot ditt nåværende prosjekt, og gir deg selv tid til å fullføre det. Så tenk nøye gjennom hvert prosjekt du påtar deg. Når du har en deadline så beskytt tiden din ved å si nei. Ikke bli lurt inn i ting du ikke har tid til.

5. Si nei til multitasking.

Unngå multitasking. Vi er ikke skapt for det, og det gjør oss langt mindre effektive. Gjør heller én ting bra, og gå så videre til netse oppgave når denne er fullført. Kort og greit!

Foto: Pixabay

6. Bonus: Prøv også disse enkle triksene for hvordan bli mer effektiv.

  • Lag to-do lister.
  • Planlegg pauser så du kan komme deg litt ut eller få litt hvile. Slike pauser gjør deg faktisk mer effektiv!
  • Lag en liste med dine viktigste mål og drømmer, og heng dem opp slik at du ser dem hver dag.
  • Skap et inspirerende arbeidsmiljø ved å rydde arbeidsplassen – det vil kunne gjøre deg mer effektiv og fokusert!
  • Tilgi deg selv om du får noen uproduktive dager. Vi kan ikke alltid være på topp. Enkelte dager klarer vi faktisk ikke gjøre annet enn å stå opp, dusje, og ta en kopp kaffe. Ikke la det stresse deg, ta heller fatt på den neste dagen med fornyet energi.

Foto: Pixabay

 

 

Hvordan bli mer effektiv. Hvordan bli mer effektiv. Hvordan bli mer effektiv. Hvordan bli mer effektiv. 

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like