De færreste jobber godt under kaotiske forhold

Minimalisme – det får sikkert mange til å tenke zen. Men minimalisme kommer i mange varianter og behøver ikke bety at man blir helt asketisk.

I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan en mer minimalistisk arbeidsplass kan gjøre deg mye mer effektiv – og litt gladere 🙂

Minimalisme eller kaos?

Når det kommer til stil og arbeidsplass, ser det ut til å være to typer: de som foretrekker enkelhet og orden, og de som elsker å arbeide med kaos rundt seg. Mest sannsynlig havner de fleste et sted på skalaen mellom disse to, ofte med et ønske om å være ryddig.

Men mangel på tid og energi gjør at man likevel ofte havner i den kaotiske enden. Uansett om du er freelancer med hjemmekontor eller ansatt i et kontorlandskap, så er sjansen stor for at du tilbringer mesteparten av tiden din på arbeidsplassen.

Din arbeidsplass (også din digitale arbeidsplass) kan påvirke måten du tenker på, og kan være en dealbreaker i forhold til hvor lykkelig du er på jobb.

Såklart vil det alltid være elementer utenfor vår kontroll, men de fleste har en viss kontroll over sin arbeidsplass. Her er en minimalist-guide som gir deg tips til hvordan du kan re-designe arbeidsplassen og hjelpe deg å øke hømøret og produktiviteten:

1. Fjern alt rot fra arbeidsplassen.

minimalisme

En ryddig arbeidsplass er viktig. Foto: Pixabay

Finn frem en pose og kvitt deg med søppel: tomme kaffe- og vannbegere, døde blomster, irrelevante papirer, esker, penner som ikke vriker, tomme taperuller, brukte batterier og alt som bare har samlet seg opp og ligger og slenger.

Kvitt deg også med alt du har to av (hvor mange stiftemaskiner, sakser og tapedispensere har du på skrivebordet ditt?).

Kvitt deg også med alt du ikke bruker jevnlig – har du en gjenstand du bruker maks 1-2 ganger i året, kan du reise deg opp og hente den et annet sted disse få gangene. Husk å kildesortere når du kaster!

2. Vask din fysiske plass.

Når alt rotet er borte kan du starte vaskeprosessen. Sett til side alt du (enda) ikke har kastet, og vask skrivebordet ditt grundig – inkludert PC-skjerm, tastatur, mus og musematte.

Vil du ha en ekstra rens eller boost så kan du også rense med tørket salvie, tenne duftlys eller spraye luften med rosevann. Kun gode vibber!

3. Sett kun tilbake dine mest nyttige (og brukte) gjenstander.

Ta en ekstra titt på alt du satt til side i første runde og vurder dem på nytt. Er det flere ting du kan kvitte deg med?

Sorter ut de tingene du bruker til daglig (det kan feks. være PC og tastatur, bøker, stiftemaskin, notatbok, penner etc.), og plasser disse tilbake innenfor en armlengdes avstand.

minimalisme

Sett kun tilbake ting du bruker jevnlig, pluss et par fine ting som betyr noe for deg. Foto: Pixabay

4. Legg til noen få ting som gir deg glede og som minner deg på hvorfor du jobber så hardt.

Det neste du gjør er å gå gjennom bunken med ting du har igjen en gang til, og plukk ut noen få ting som gir deg glede og som minner deg på hvorfor du jobber så hardt.

Dette kan være alt fra familiebilder til vakre pyntegjenstander, krystaller, diplomer eller utmerkelser, barnas kunst, et dikt eller sitat – det spiller ingen rolle hva det er, så lenge det er noe som betyr noe for deg!

5. Skap et organisert system som gjør jobben enkel og praktisk for deg.

Dette er kanskje den kjedeligste jobben, men det er verdt det. Skap et organiseringssystem som fungerer for deg og din stil. Dette kan bety å kvitte seg med papirer og bli heldigital, eller å skaffe et flott skap til å oppbevare papirer i.

Noen elsker et helt papirløst system, mens andre (ofte kunstere) jobber bedre med fysiske og visuelle hjelpemidler. Det spiller ingen rolle hva slags system du velger, så lenge det fungerer for deg og din arbeidsstil.

6. Dekorer med en liten plante eller to.

Det er vitenskapelig bevist at planter gjør deg både mer lykkelig og sunnere.  I tillegg renser de luften og bringer litt av naturen inn. Pass på å velge planter som trives i lyset du har på arbeidsplassen din.

minimalisme

Det er vitenskapelig bevist at planter er bra for oss. Foto: Pixabay

7. Bytt ut bruksgjenstandene med varianter som får deg til å smile.

I stedet for å åpne en eske med tradisjonelle blå kulepenner, kjøp et par som du elsker å skrive med. Bytt ut den kjedelige sorte stiftemaskinen med en fargerik eller klar variant, oppgrader utstyret ditt, og last ned en skrivebordsbakgrunn til PC’n din som inspirere deg.

Kjøp fine notatblokker. Bytt ut den vanlige kaffekoppen med en i vakker keramikk. Det er de små, daglige tingene som utgjør den store forskjellen.

8. Rydd opp hver fredag for å bevare flyten.

Vedlikehold din nyvunne ryddighet ved å gjenta denne prosessen – med en litt mer avslappet tilnærming – hver uke.

Arkiver papirer, kast søppel, reorganiser alt som havner på skrivebordet ditt underveis. Bytt ut dekor etter sesong (eller humør), og fortsett å vaske med jevne mellomrom slik at arbeidsplassen alltid er ren, fresh og med gode energier.

Lykke til!

Minimalisme. Minimalisme. Minimalisme. 

Spread the love

Kommentarer

kommentarer

You Might Also Like